fredag 19 december 2014

Pepparkakshuset

Snart är det jul...
...och det betyder att det igen är dags att leka med maten! 




Nu har jag ett nytt och enklare recept på pepparkakor. Mitt gamla recept hittas här. Det nya receptet smakar inte heller pepparkaka eftersom jag inte gillar kryddorna. Det vad jag eftersträvar med receptet är en deg som går att kavla ut och göra figurer av. Efter gräddningen ska kakorna vara hårda och det ska gå att bygga pepparkakshus utav dem. Det att kakorna är hårda lyckades jag verkligen med ;)

I år gjorde jag igen det traditionella "pepparkakshuset" med temat hangman. Till skillnad från förra året har jag hittat på en glasyr som jag kan limma ihop bitarna med. Hela skapelsen är naturligtvis sockerfri!

INGREDIENSER

½ dadelpaket (250 gr paket)
Öka på dadelmängden ifall du vill ha det sötare
2 dl vatten
6 dl havregryn
½ tsk bakpulver

Glasyr

äggvita
mjölkpulver

BLANDA DEGEN:
 
1. Mixa havregrynen till mjöl med en stavmixer för att kakorna ska bli finare, utan stora flingor i degen.
2. Koka dalarna mjuka i vattnet i en kastrull. Mixa dadelmassan slät med e stavmixer.
3. Blanda havregryn, bakpulver och dadlarna. Degen ska gå att rulla till en boll. Lägg till mer havregryn om degen är för kladdigt eller vatten om den är för torr.


BAKA: 

4. Kavla ut degen på önskvärt sätt och till önskad tjocklek. Som kavel använde jag ett slätt glas.
5. Använd pepparkaksformer för att trycka ut figurer eller skär ut figurer med en kniv. Använd mallar av papper eller bakplåtspapper till pepparkakshusets delar.
6. Grädda "pepparkakorna" i ugnen på 200°C i 10 minuter (högst 15 minuter, annars blir det väldigt skarpt).



BYGGA HUS:  

7. Blanda äggvita och mjölkpulver tills konsistensen fungerar som lim eller som glasyr. Jag fick röra om ganska länge innan alla klumpar försvann.
8. Limma ihop bitarna med glasyrklistret och se ditt mästerverk resa sig!
9. Använd glasyren att pryda skapelserna med.


God Knaprig jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar