tisdag 11 februari 2014

Koka ägg i mikron

Nu ska jag ta reda på om det går att koka ägg utan kastrull och spis. Ett exempel på hur man tillreder ägg i mikron kan hittas i ett av mina tidigare blogginlägg här. Där kokade jag ägget utan skal i ett glas. Nu ska jag testa om det går att koka ägget med skal på i mikron. Ifall man sätter ett helt ägg i mikron exploderar det. Men hur går det om man sätter ägget i vatten?

VARNING! Att koka ägg i mikron är bland det farligaste man kan göra i ett kök. Ägget är den instabilaste och explosionskänsligaste råvaran som kokkonstens historia känner till. Risken att misslyckas är stor. Det finns risk för skada eller i värsta fall död. Var beredd på att städa mikron efteråt.
"Jag har läst varningen ovan och förstått riskerna. Jag förstår konsekvenserna av att misslyckas. Jag tänker ändå koka ägg i mikron."

EXPERIMENT 1

Jag lade lade ett ägg i en plastlåda, som jag fyllde med vatten. Lådan lovar tåla en hetta på upp till 120 grader C. Jag ställde lådan i mikron på max temperatur och höll tummarna. Eftersom jag ville ha ett hårdkokt ägg, och jag brukar koka äggen i kastrull i ca 10 minuter, tänkte jag att 10 minuter i mikron skulle bli bra. Big mistake!


Då 9 minuter hade gått, hördes en explosion från köket: KABOOM! Mikrons lucka hade flugit upp och själva mikron hade förflyttat sig 5 centimeter från väggen. Ägget hade exploderat och prytt mikrons innerväggar med äggslamsor.


 

På bilden nedan ser ni vad som återstod av ägget. Det har en liten antydan på att vara bränt. Resten av ägget hade spritt ut sig, i ett jämt lager av atomstora beståndsdelar, över hela köket.


EXPERIMENT 2

Efter att jag skurat köket och mikron, kläckte jag en ny taktik, och fortsatte med experiment nummer 2.

Jag lade ett nytt ägg i samma låda, som jag fyllde med vatten. Den här gången ställde jag mikron på högsta effekt i bara 4 minuter. För säkerhets skull ställde jag också en mikrokupa över, i hopp om att inte behöva städa så mycket, ifall ägget skulle explodera.

När 4 minuter hade gått kunde jag andas ut av lättnad. Det hade inte hörts någon explosion ifrån köket. Det hade uppstått en spricka i äggets skal, men den hade inte exploderat.


Hur ser ägget ut inuti då? Är det rått, löskokt, hårdkokt eller gummiboll? Jag kan med glädje meddela att ägget är jämt hårdkokt. Det hade krupit in vatten under skalet, vilket gjorde att skalet lossnade lätt.


Hur smakar ägget då? Det smakar helt normalt... ägg. Succsess!

EXPERIMENT 3

Då jag försökte koka ägget i under 4 minuter, blev ägget inte färdigt...


DET VETENSKAPLIGA RESULTATET

Slutligen har jag kommit fram till att det går att koka ägg i mikron! Ifall ägget får snurra 4 minuter på högsta effekt i en vattenfylld plastlåda blir det hårdkokt. En spricka i skalet är ett positivt tecken på att ägget är färdigt. Att det finns små bubblor i vattnet, när ägget kommit ur mikron, är ett tecken på att temperaturen stigit tillräckligt högt.

Eftersom en kastrull tar för mycket plats i resväskan, kommer jag på basis av det här experimentet att leva på bl.a. ägg kokade i mikron den närmaste månaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar