torsdag 21 mars 2013

Dagens lunch

MENY


Härlig kall mjölk.
Ett lagom torrt broilerlår, direkt ur ugnen.
En morot som liknar mer en bit av en trädstam, än en grönsak.
Sist men inte minst, en perfekt kokad ärtsoppa med utsökt fast konsistens.






~ Bon appétit!

onsdag 20 mars 2013

Det är för lite flugor i min soppa!


Bild

Jag bara måste berätta en sak för er. Håll i er nu...



VI ALLA ÄTER MINST ETT HALVT KILO INSEKTER OM ÅRET! OMEDVETET!

Insekter och deras delar finns nerblandade i bröd, soppa, choklad... listan är lång. De finns i alla produkter som gått igenom någon slags bearbetning innan de säljs i butiken. Det finns ju ingen som orkar kolla ifall ett litet kryp har slunkit med i ditt musslipaket. Om det är möjligt att en mus kan slinka med i en yoghurtburk, kan du bara föreställa dig hur många insekter som har tagit sig ner i största delen av din mat.

Så äter man i Papua Nya Guinea.                               Bild
Men det gör väl inte så mycket ifall din mat innehåller ett myggben eller två? Det gör absolut ingenting! (Ifall du inte är allergisk, förstås. Då borde det stå på förpackningen: "Varning! Kan innehålla ett litet antal insekter.")

Största delen av jordens befolkning äter faktiskt insekter. Det är bara den västerländska matkulturen som är ett undantag. Varför äter då inte vi insekter? I framtiden kan det mycket väl hända att insekter kommer att höra till också vår naturliga föda.



Insekter måste vara jordens nyttigaste djur! De passar också bra som proviant, eftersom...  

- Insekter är näringsrika.
Vissa insekter kan innehålla över 50 % protein medan nötkött innehåller bara 20 % protein. 
- Insekter är det miljövänliga valet.
Insekter pruttar inte lika mycket växthusgaser som kor gör.
- Insekter är ekonomiska.
Insekter behöver inte stora mängder dyrt foder eller mycket utrymme.

Herr insektsfarbror Marcel Dicke kan berätta mer om denna utsökta näringskälla.

 

För den som blev sugen har Arnold van Huis, Henk van Gurp och Marcel Dicke gjort en kokbok.

Bild

 En vacker dag kommer du kanske att beställa en familjepizza och säga:
"Inga skalbaggar och extra mycket gräshoppor, tack!"

~ Hakuna matata!

torsdag 14 mars 2013

Från morgonmål på hotell till lunch i snödrivan


Jag är på ett hotell. Efter att ha avnjutit ett ordentligt hotellmorgonmål får jag själv stå för resten av dagens mat. Jag har inte möjlighet att koka, och det ända kylskåp jag har tillgång till är minibaren.

På dagens program stod det att tumla runt utomhus, lång borta från hotellet. Därför åts den aptitliga lunchen, i form av tonfisk, mjölktrip med banan och bröd, i snödrivan.


Mot kvällen var jag tillbaka på hotellet. På första våningen fanns det en restaurang. Maten var dock dyr och det lönar sig inte att vänta på sin beställning. Men det ligger något så exotiskt som ett stadscentrum, fylld av matbutiker, runt hörnet. Därför bestämde jag mig för att traska iväg 500 meter till närmaste Supermarket, då det började gnaga i maggropen. Där köpte jag ett broilerlår, en halv liter mjölk och en banan. Broilerlåret var färdigt tillrett och uppvärmt, där det låg och väntade på mig vid köttdisken. Jag behövde inte ens en mikro!

Av det här trollade jag ihop en femstjärnig middag, som jag avnjöt på den högsta dubbelsäng jag sett. Surskorporna, som jag alltid har med mig, fullbordade middagsbjudningen. Det här var ljuvligt, med tanke på att jag ätit lunchen i snödrivan.


I minibaren väntar fortfarande kvällsbiten i form av en kvargburk, som äts tillsammans med ett härligt äpple.

onsdag 13 mars 2013

Frosta ur frysen

Det här, mina vänner, har jag varken lärt mig i skolan eller av mamma!


Jag har världens äldsta kylskåp med världens minsta fryslåda. Ibland måste frysen frostas ur, eftersom all mat skulle annars frysa fast och hela frysen skulle bli till ett enda isblock.

Framtidens forskare skulle då kunna hugga ut mina biffar ur detta isblock, för att ta reda på vad den här tidens människor åt. Eftersom jag inte vill ge framtidsmänniskorna en så ociviliserad bild av nutidsmänniskans matvanor, har jag bestämt mig för att med jämna mellanrum frosta ur min fryslåda. 

Till detta smältnings- och utgrävningsprojekt behöver jag följande redskap:

  • Hårtork
  • Hammare
  • Mejsel
  • Handduk
 
Först tömmer jag frysen på eventuell mat. Sedan skruvar jag av termostatet i kylskåpet. Efter det placerar jag handduken på en strategisk plats, där det mesta smältvattnet kommer att rinna, för att undvika översvämning och fuktskador. 

Det opåbörjade arbetsfältet ser ut som något där en liten eskimå skulle trivas att bo.

För att undvika att det flyttar in objudna gäster från norr, hugger jag i. Med hammaren slår jag på mejseln för att få loss de största isblocken.

Isblocken är hala och slinker iväg överallt. Det blir sedan roligt att kämpa mot tiden då jag letar reda på dessa förrymda isbitarna, innan de smälter.  
Med hårtorken på högsta effekt smälter jag isen. Senast nu borde jag upptäcka okända mammutfossiler.

Jag försöker så att det inte ska skvätta och droppa så mycket vatten på fönen. I bakhuvudet snurrar det hela tiden en liten tanke, om att man inte får använda hårtorken ifall man är våt...





Till sist torkar jag upp smältvattnet och skruvar på termostatet. Jag plockar också upp de isbitar som glidit iväg över hela lägenheten.

Den urfrostade frysen rymmer mycket mer än vad den gjorde innan denna skönhets- och renoveringsbehandling.



måndag 11 mars 2013

Så kan det gå

Vad är det snabbaste sättet att öppna ett mjölkpaket på?
Trampa på det!
Gör du det i misstag går det ännu fortare.


Hur städar man då upp den här röran? Ifall man har husdjur kan man låta dem slicka i sig mjölken. Har man inte husdjur kan man låta sina barn slicka upp. Sugrör gör säkert städandet skojigare, då tungan inte rivs sand och småsten. Ifall man inte heller har barn, får man väl själv ta och suga upp mjölken. Jag fegade ur och använde en trasa.

lördag 9 mars 2013

Maletkött i ugnen

Enkelt, snabbt och behändigt

 

Då var det dags igen att göra mat för åtminstone en vecka framåt. 

Jag tog två 400 grams maletköttpaket. Jag delade köttet i lagom stora portionsbitar och bredde ut dem på en plåt och saltade. 

Sedan lät jag dem ligga i 175 graders ugn i ca 45 minuter.



De biffar jag inte äter upp inom tre dagar sätter jag i en burk och fryser ner.

torsdag 7 mars 2013

Hästköttsskandalen

En stor skandal sprider sig likt en löpeld genom Europa. Det har nämligen hittats hästkött i färdigmat. Detta djur har hittats i bland annat köttbullar, lasagne och korv, fastän det inte nämnts något om häst, ponny, halvblod eller fullblod i innehållsförteckningen.

Jag tycker inte att det är någon negativ sak precis, att det hittats lite hästkött i dessa matvaror. Det är ju fantastiskt att det hittats kött i färdigmat! Jag trodde innan att färdigmat bara innehöll mjöl, kryddor och fett. Fastän jag själv inte äter färdigmat, är det många människors diet som till stor del består av dessa produkter. Det är bara bra för de här stackars människorna, om de får i sig lite riktigt kött :)

Jag tänker inte i det här inlägget ta ställning till hur etiskt och ekologiskt hästköttet producerats. Med tanke på att en hel häst slunkit med, utan att det nämnts något om det i innehållsförteckningen, tänker jag inte heller spekulera om vad annat vår mat möjligtvis innehåller, som vi inte vet om...

onsdag 6 mars 2013

Äppel-kvarg-paj

Hej alla barn! Nu ska det lagas paj!



 

Men oj då! Vad är det mina ögon ser? Det har viss smugit in sig ett recept i min matblogg! Eftersom socker är gift innehåller denna äppelpaj inget socker alls!


INGREDIENSER
(2 - 4 portioner)

2 ägg
200 g naturell kvarg
1 dl havregryn
½ dl jordnötter
1 äpple
1 mogen banan
1 krm bakpulver
lite margarin


Vi börjar med bottensmeten

1. Vispa ett ägg till skum. Du får själv bestämma hur mycket tid och energi du sätter ner på detta. Smaken ändras inte, men hur mycket du skummar har en inverkan på konsistensen. Eftersom jag bara hade en gaffel och två händer med supersnabba rörelser, för att efterlikna en elvisp, nöjde jag mig med att ägget blev till rinnande skum. Det är också möjligt att vispa ägget till ett fast skum.
2. Riv / finfördela / hacka jordnötterna. På vilket sett du förvandlar jordnötterna till mindre beståndsdelar är upp till dig själv.
3. Blanda jordnöten, havregrynen och bakpulvret.

 

4. Mosa bananen. Ju prickigare banan desto bättre. Det går lättast att mosa med en gaffel. Glöm inte att skala först!
5. Skär äpplet i skivor.
6. Riv halva äpplet.
7. Blanda halva bananen och 1/4 rivet äpple med äggskummet.
8. Blanda ner de torra ingredienserna i smeten. 



9. Smörj en pajform med margarin. Det är inte nödvändigt att smörja formen men ifall du väljer att skippa margarinet, var beredd på att använda lite mer tid till att skrapa loss pajen ur formen. Om du smörjer, använd så lite margarin som möjligt. Du gör paj, inte smörgås!
10. Häll bottensmeten i pajformen.
11. Sätt hälften av äppelskivorna snyggt ovanpå smeten.



Sedan är det dags för det härliga kvargpålägget

12. Blanda kvarg, ett ägg, en halv mosad banan och 1/4 rivet äpple. 
13. Häll kvargblandningen ovanpå äppelskivorna i pajformen.
14. Sätt ugnen på 200 grader och låt pajen stå i mitten av ugnen i 45 - 60 minuter. Ta ut pajen ur ugnen senast då det börjar lukta bränt!


Grattis! Du har nu gjort en mumsig och nyttig paj, som innehåller bara hälsosamma ingredienser. Godast är den här äppelpajen då den äts kall. Helst ska den stå i kylskåpet ett dygn.


Recept på blåbärspaj finns här.

söndag 3 mars 2013

Matjakt

En modern människas jaktbeteende


Det finns tre sätt att skaffa mat på. Det första och äldsta sättet är att jaga och samla mat från naturen. Det andra är att föda upp maten själv. Det tredje är att hämta maten från butiken. Den moderna människans sätt att jaga och samla mat i butiken, skiljer sig inte mycket från våra förfäders jaktbeteende. Jag ska berätta på vilket sätt en skicklig jägare söker föda i butiken.

Vissa människor jagar i flock medan andra litar på effektiviteten hos en ensam jägare. Den här historiens individ föredrar en ensam jägares snabbhet framför flockens många ögonpar och bärhjälp. 

Matjakten börjar långt innan det utvalda bytet är vid sikte. Jakten kan tänkas börja redan då reklambladet från närbutiken faller in genom brevluckan eller uppenbarar sig i postlådan. Den moderna människan bläddrar igenom reklambladet och upptäcker att broiler säljs till - 30 %, inkommande torsdag till söndag. 

Senast på söndagen tar jägaren sin shoppingkasse och styr kosan mot butiken. Helst ger hon sig iväg på jakt redan på torsdag, eftersom det då borde finnas gott om bytesdjur kvar. Redan innan hon lämnat sin lya, vet hon vad hon kommer att jaga. Som den anpassningsbara jägare hon är kommer hon också att hålla ögonen öppna, för tillfällen att fånga oväntat villebråd som till exempel färsk lax. 

Den moderna människan går in i butiken och tar en korg. Hon är väl medveten om att snart börjar jaktens kritiska och mest spännande fas. Uråldriga jaktinstinkter vaknar inom henne. Hennes sinnen är på helspänn. Hon har varit i den här butiken förut. Det är välbekanta jaktmarker hon beträder. Hon kan känna att bytet är nära. Som den smidiga jägare hon är, sicksackar hon mellan pensionärer och andra o-målmedvetna vimsare, som blockerar vägen med sina kundvagnar. De är alla rivaler, som eventuellt kan knycka den sista broiler-förpackningen framför näsan på henne.

På vägen mot köttdisken kan det hända att mästerjägaren plockar upp en och annan vara. Hennes tankar är dock fästa vid broilern, som hon redan kan känna vittringen av. Klimatet förändras när hon närmar sig köttdisken. Det blir allt kallare. Därför är hon också ändamålsenligt klädd. Trots att det kan vara mycket varmt ute har den förnuftige jägaren lämnat de kortaste shortsen hemma.

När hon nått köttdisken lokaliserar hon snabbt skylten, med de magiska tecknen: "Broiler -30 %", och under skylten de utlovade broiler-förpackningarna. Det vattnas i munnen och blodtörsten lyser i rovdjurets ögon. Med bytet i sikte stryker hon fram, till broiler-förpackningarna, med vigheten hos en gasell. Bland förpackningarna väljer hon ut de individer, som lämpar sig bäst för hennes egna ändamål. Hon beaktar vikt och "bäst före" -datum. När hon bestämt sig för vilket byte hon ska fälla, plockar hon åt sig den utvalda individen eller individerna, och sätter den i sin korg. Hon vet hur mycket hon äter och tar inte mer än vad hon kan bära.

När bytet är fångat orienterar hon sig mot kassan. Eftersom bytet ligger tryggt i korgen kan hon ta god tid på sig att eventuellt plocka upp några andra varor, på vägen mot kassan. Förrän hon bestämmer sig för vilken kassakö hon ställer sig i, försöker hon lista ut vilken kö som är snabbast. Den erfarne jägaren vet att köer med pensionärer och människor med överfyllda kundvagnar är långsamma. Hon väljer en kö med några människor, som bara har ett få antal inköp.

Hon lägger varorna på bandet och kassatanten för varje vara framför en apparat som piper. Vid varje pip registreras varans pris, och slutsumman visas på en skärm. Den listige jägaren gräver då fram sitt kundkort. Med kundkortet i en smidig handrörelse lyckas hon lösa ut broilern till nedsatt pris. Belåtet betalar hon slutsumman, som tack vare kundkortet minskat i storlek.

Jägaren packar fort sin shoppingkasse, innan nästa persons inköp börjar göra intrång på hennes personliga område. När hon försäkrat sig om att allt som tillhör henne har kommit med i shoppingkassen styr hon hemåt, nöjd över att ha lyckats fälla ett byte som kan mätta en jägares mage.

lördag 2 mars 2013

Åldrande banan

Jag bestämde mig för att följa med en banans utveckling, under 6 dagar i rumstemperatur.







fredag 1 mars 2013

Ägg i mikron

 OH NEJ! En katastrof har skett! Jag har glömt att koka ägg!

Men nou hätä och ingen panik! Det går att åtgärda denna sak på mindre än 1½ minut. Men det är inte riskfritt. Det finns speciella behållare, gjorda för att koka ägg i mikron. Om du inte äger en sådan behållare blir du tvungen att ordna saken på det mer riskabla sättet. 

VARNING! Att koka ägg i mikron är bland det farligaste man kan göra i ett kök. Ägget är den instabilaste och explosionskänsligaste råvaran som kokkonstens historia känner till. Risken att misslyckas är stor. Det finns risk för skada eller i värsta fall död. Var beredd på att städa mikron efteråt.
"Jag har läst varningen ovan och förstått riskerna. Jag förstår konsekvenserna av att misslyckas. Jag tänker ändå koka ägg i mikron."

  1. Kläck ägget i ett glas.
  2. Ta den största och tyngsta tallrik du äger och placera den ovanpå glaset.
  3. Ställ skapelsen i mikron.
  4. Vrid upp mikron på högsta effekt i strax under 1½ minut.
  5. Lyssna hur ägget smäller och brakar.
  6. Ta ut en kokt äggröra och ät .
VARNING! Bränn dig inte! Ägget kan fortfarande explodera!
 Ifall du misslyckades: 6. Städa mikron.