söndag 13 juli 2014

Äppelskivor i mikron



Äppelskivor som fått torka i mikron är goda och söta till smaken. Jag gillar dem då de är ganska torra. Man måste bara se upp att de inte bränns. Lite brynt i kanterna får de vara, men svart är att överdriva.

Gör så här:

1. Skär ett äpple i skivor.
2. Sprid ut skivorna på ett fat.
3. Sätt i mikro på högsta effekt i ca 8 minuter, beroende på skivornas tjocklek och äpplets storlek.

torsdag 3 juli 2014

Upp till bevis, stavmixer!


Till mina grannars förskräckelse har jag inhandlat en stavmixer, och nu ska jag ha kul med den. Jag ska ta reda på vad en stavmixer, med ett pris på under 10 €, går för...

TESTOBJEKTET

Modell: Matsui M24HBW09E
Effekt: 170 W
Tillbehör: Inga (ifall man inte räknar med förpackningen, och den fyra gånger för stora papplådan den levererades i)
Garanti: 2 år av förkrossande användning

Mitt testobjekt är en stavmixer, som är 33 cm hög och väger strax under ett halvt kilo. Till färgen är den o-originellt vit, så som nästan alla andra köksapparater. Den är aerodynamiskt designad som... en stavmixer. Bettet är gjort av rostfritt stål och är tillräckligt vasst för att man inte ska våga trycka dit fingrarna, när bettet snurrar på den enda snabbheten maskinen har: maxfart med en effekt på ynka 170 W. Mixern är utrustad med en ca 90 cm lång sladd och går på el. Högs upp på mixern sitter en ögla, så att man kan hänga upp mixern då den inte används. På sidan finns en enda knapp; startknappen.

TESTET

Före första användning tvättade jag manicken och smörjde in bettet med rypsolja. Sedan är det bara att börja på med det roliga. Jag trycker på knappen och mixern kör i gång. När ja släpper knappen stannar den. Enkelt.


 
Bananen blev lätt och fort till en sörja.


Äppelbitarna fick jag dela ytterligare på mitten för att de skulle rymmas i mixerns "kupa". Det stänkte aningen äppelsplitter. Karotten skulle ha fått vara lite högre och smalare.


Jag blandade bananmoset och äppelmoset med kvarg för att se hur mixern fungerar som blender, Fint blandade den allting till en ljusbrun sörja. En sked skulle förstås säkert fungerat på samma sätt och varit lättare att diska...


Att skumma äggvita är möjligt, men jag tror jag håller mig till ballongvispen.


Ärtsoppan blev till en jämn smet. Kanske det skulle kunna kallas för puré?


Ugnsstekt broiler miste all sin tuggmotstånd.


Russinen hade inget annat val än att finfördelas.


Morotsbitarna fastnade och smet undan bettet, men till slut blev de underbart saftiga.


Frusen banan direkt ur frysen var hårdsmält för mixern. Det fastnade i mixerns kupa, men med lite petande blev det till slut till glass.


Surskorporna blev till mjöl om jag bara orkade röra på mixern så att alla platta skivor fick sej en omgång.


Jordnötterna krossades snällt och blev till mjöl snabbare än väntat. Mixern hann inte ens bli varm.


I mixerns uthållighetstest blev de rostade jordnötterna först till ett kladdigt mjöl och efter många minuters mixande till en smet. Jag fick emellanåt peta bort det som fastnat bakom bettet.


Hur går det för asfalt och sten då? Skämtade bara. Jag mixade inte grus ;)

BEDÖMNING

Jag kan konstatera att den här stavmixern är värd vartenda cent av sitt pris på under 10 €.

Effektivitet: Mixern svalde allt jag hade den att tugga på. 

Överhettningsrisk: Mixern blev handvarm vid användning av normal längd. Vid längre användning, som när jag gjorde flera omgångar eller en större sats nötsmör, blev den så varm att ja tyckte det var bäst att låta den vila en stund. I bruksanvisningen står det att man ska låta mixern gå i högst 1 minut och efter det ska den få svalna i 5 minuter. För att mixern ska få ett långt och lyckligt liv är det nog bäst att följa tillverkarens rekommendation. 

Ljudnivå: Jag hade förväntat mig att mixern skulle ha en ljudnivå som en slipmaskin, men den var överraskande tyst. Jag kände att jag behövde hörselskydd endast då jag försökte komma åt de platta morotsbitar som gömde sig för bettet på bottnen eller när jag mixade något hårt som skrällde emot kanterna t.ex. nötter. Men jag rekommenderar att för säkerhetskull använda öronproppar vid långvarigt mixande.

Rengöring: Om man låter mixern gå i en skål med vatten blir bettet rent. Det är besvärligt att få bort det som fastnat längst in i tratten. Man kan behöva peta lite för att få bort de riktigt envisa resterna. Det lönar sig att tvätta mixern direkt efter användning så att inget hinner torka fast.

Annat: Kladdig mat fastnar i tratten bakom bettet vid mixning och man måste peta med något för att få det därifrån. Det är säkrast att alltid dra ur kontakten förrän man petar.
Det går att mixa de råvaror som inte stänker i en karott, kastrull eller liknande. Det som stänker och flyger flisor av, är det bäst att mixa i en hög och smal behållare. En mugg är ett bra alternativ att mixa i. Jag virade en plastpåse runt muggens öppning för att hindra det från att stänka.