lördag 11 april 2015

Mämmi

Pääsiäisenä syödään perinteisesti mämmiä. Sitä voi ostaa kaupasta, mutta näppärä kotikokki pystyy myös tekemään mämmiä itse. Syystä tai toisesta en ole ikinä pitänyt mämmistä. Kun löysin helpon oloisen mämmireseptin minulle valkeni, että mämmiä ei tehdäkään lehmänlannasta vaan pääasiassa ruisjauhoista. Minähän pidän ruisjauhoista, joten päätin tehdä mämmiä. Epäonnistuin.

Kuva

Jokin meni pieleen kokkausprosessin aikana. Lopputuloksena oli vastenmielisen näköinen ruskea liete, jonka pinnalla lillui sitkeähkö kalvo. Vastaavaa olen nähnyt vain navetan lietesäiliössä.



Vaikka mämmin ainesosat kävivät kattilassa mutkan, hautuivat kolme tuntia uunissa ja sen lisäksi muhivat vielä yön yli jääkaapissa, resepti ei poikinut tarjoilukelpoista tavaraa.



Toisaalta, ei se kaupastakaan ostettu mämmi niin herkullisen näköinen ole.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Mämmiä syödään usein maidon kera. Ei edes maito voinut pelastaa tätä luomusta, joka muistuttaa enemmän lehmän ripulia kuin pyhäpäivän herkkua.



Kehittämäni sonta meni kuitenkin kurkustani alas, vaikka sen oikea paikka olisi varmaan ollut jossain muualla kuin vatsassani. Toivottavasti en tule kipeäksi.

Kuva: Pekka Fali

Palaan asiaan ensi pääsiäisenä jos siihen mennessä onnistun kehittämään toimivan mämmireseptin. Sitä paitsi, kuten jo mainitsin, en ole ikinä pitänyt mämmistä enkä tämän kokeilun myötä pidä siitä edelleenkään.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar